Villanygyár

Dr. Brandtner György városi főjegyző javaslatára a kalocsai képviselőtestület 1900. márc. 3-án szerződést kötött a Kalocsai Közgazdasági Bankkal villanytelep létesítésére. A villamos energia előállítására és az áramszolgáltatásra 1902 áprilisában létrehozták a Kalocsai Villamossági Rtt, amely máj. 15-én megvásárolta a péterkerti vendéglő épületét és udvarát a leendő villanytelep számára.

Az építkezés, melyet Greif József kalocsai vállalkozó végzett, júl.  1-én  indult  meg.  November  végére  elkészült  az  erőmű.  A  gépi  berendezések  és  a kapcsolódó közvilágítási hálózatpróbaüzemét nov. 29-én tartották meg. Az üzembe helyezés dec.  1-én  volt.  Az  áramfejlesztő  egység  2db  AEG  gyártmányú  48  kW  teljesítményű egyenáramú  dinamó  volt,  amiket  2  db  Láng  gyártmányú  91LE  teljesítményű  compound kondenzációs  gőzgép hajtott.  Az  elosztóhálózat 17 km hosszú,háromvezetős (2 x 220 V egyenáram + nullavezeték) volt. Az ipari felhasználók (villanymotorok meghajtásához) számára külön vezetéket építettek ki. A közvilágítás 101 db egészéjjeles, 101 db féléjjeles közvilágítási lámpából és 3 db 8 A-es ívlámpából állt. Külön díjszabása volt a világítási és az ipari áramnak. Az 1. világháború alatt az erőmű, szénhiány miatt, gyakran csak szakaszosan működött és korlátozták az áramfelhasználást is. A Kalocsai Villamossági Rt  részvénytöbbsége  1920  februárjában  a  Magyar  Község-  és  Városfejlesztő  Rt érdekeltségébe, majd 1938. okt. végén a bajai Városi Gáz- és Villamosüzemek érdekeltségébe került.  Az  1920-as  évek  végére  a  kalocsai  villanytelep,  a  kalocsai  szóhasználattal: „villanygyár” gépi berendezései elavultak. Az elavult berendezések pótlására két lehetőség nyílt. Vagy modernebbre cserélik a berendezéseket, vagy távvezetéken kapcsolódnak más erőművek áramszolgáltató hálózatához. A Kalocsai Villamossági Rt az utóbbit választotta. 1927 októberében megkezdték a Baja − Kalocsa közötti 15 kV-os 50 periódusú 220/380 V-os váltóáramú távvezeték építését, amely 1928. febr. 25-re készült el. A villamos energiát a komlói erőmű szolgáltatta. A Kalocsai Villamossági Rt váltóáramú motorokra cserélte ki a fogyasztók egyenáramú motorjait. Az új
 távvezeték  lehetővé  tette  a  Baja  −  Kalocsa  közötti  falvak  villamosítását  és  a  kalocsai áramszolgáltatás bővítését. A feleslegessé vált villanytelep 1929-ben beszüntette működését. A kihasználatlanul álló erőmű épületét 1941 nyarán a paprikabeváltó szövetkezethez csatolták. Az épület jelenleg is áll a Kalocsai Fűszerpaprika Rt telepén. A Kalocsai Villamossági Rt 1944. febr. 28-án feloszlatta önmagát. Az épület falán 2002-ben emléktáblát helyeztek el a kalocsai közvilágítás létrehozásának századik évfordulója alkalmából.

Részletes leírásletölthető ITT!

logo
Tel.:+36/30-5008498
Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület

LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK

Email