Szentháromság oszlop

A Szentháromság tér és az egykori Szentháromság utca (ma Szent István király út) névadó, későbarokk stílusú szobra. Készült 1786-ban, építtetője Kalocsa városa.
Készítője Salm Lipót (18. sz. vége −19. sz. eleje) pesti szobrász.

szentharomsag szobor

Szentháromság oszlop építéstörténete
A Szentháromság tér és az egykori Szentháromság utca (ma Szent István király út) névadó, késő  barokk  stílusú  szobra.  Salm  Lipót  (18.  sz.  vége  − 19.  sz.  eleje)  pesti  szobrásszal készíttette  Kalocsa  városa  1786-ban. A  szobor  jelenleg  a  Szentháromság  téren,  a főszékesegyház és a Művelődési Központ között áll. A mészkőből, barokk stílusban készült szobor  magassága  kb.  7  m.  Az  alsó  része,  kb.  3  m  magasságban,  nagyjából  háromszög alaprajzú, Három oldalán egy-egy domborművel. A szálloda felé néző dombormű magát a Szentháromság oszlopot ábrázolja építés közben, a dombormű két oldalán az 1786-os évszám megosztva (17-86) látható.
A másik két dombormű biblikus témát ábrázol. Az alsó rész tetejének három sarkán egy-egy kisebb  méretű  szobor  található.  A  főszékesegyház  felőli  Szent  Sebestyént,  a  Művelődési Központ felőli Szent Flóriánt ábrázolja. A harmadik Páduai Szent Antal, egy feszületet tartó, papi  ruhás  férfialak.  Az  alapzatból  emelkedik  ki  egy  felfelé  ívesen  keskenyedő  oszlop, melynek tetején a szentháromság aranyozott jelképe látható.
A Szentháromság oszlopot ábrázoló dombormű fölött, a felső oszlopon Kalocsa város kőbe faragott címere található. A Szentháromság oszlop eredetileg a fő utcán (ma Szent István király út), az egykori plébániatemplom (ma a Belvárosi Általános Iskola áll a helyén) előtt állt.  A  szobrot  1879-ben  felújítva  áthelyezték  a  mai  Szentháromság  térre  Lichtensteiger Ferenc kanonok (1825-1895) költségén. 1886-ban a főkáptalan ismét restauráltatta a szobrot. A Szentháromság tér rendezésekor, az 1980-as évek közepén ismét restaurálták a szobrot, melyet néhány méterrel odébb helyeztek. (Ekkor bontották el az 1947-ben felállított szovjet hősi emlékművet, és helyette készítették az új, a környezetbe jobban belesimuló szovjet hősi emlékművet.) Sajnos a Szentháromság szobor anyaga nagyon puha mészkő, a szobrot az idő nagyon megviselte. A Művelődési Központ felé néző dombormű alatt lévő tábla jelzi a szobor műemlék voltát.

Részletes leírás letölthető ITT!

logo
Tel.:+36/30-5008498
Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület

LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK

Email