Érsekuradalmi jószágkormányzóság

Egyemeletes copfstílusú épület, 5+3+5 ablaktengellyel. A középső rész felett háromszögű timpanon, benne érseki címerrel (a címer ma már nincs meg). Tetőfedése szürke eternit pala. Jellegzetesen magyar ízű, arányaiban nagyon megnyerő, finom részletkiképzéssel.

ersekuradalmi joszagkormanyzosagÉpült az 1770-es évek elején, építtetője Batthyány József (1760-1766) érsek Tervezője (feltehetően) Kronowetter Antal Lipót érsekuradalmi mérnök. Eredeti funkciója: irodaépület. Jelenlegi funkciója: szálloda.

Az épület építéstörténete és hasznosítása

A kalocsai érsekuradalom tulajdonában kb. 181.800 kat. hold föld volt, amiből kb. 31 ezer kat. holdat bérbe adott, a többi saját kezelésében volt. A saját kezelésben lévő, többé-kevésbé összefüggő birtokokat a kalocsai, hajósi, (baja)szentistváni és a bácsi kerületbe szervezték. A trianoni  békeszerződés  után  a  bácsi  kerület teljes egészében, a (baja)szentistváni  részben Jugoszláviához került, az uradalom tulajdonában több mint 60 ezer kat. hold maradt. Az érsekuradalom  gazdálkodását  Kalocsáról,  a  jószágkormányzóságról  irányították.  A jószágkormányzóság épülete a mai Szentháromság téren (4. sz.) épült 1775-ben. A középső rész  felett  háromszögű  timpanon,  benne  érseki  címerrel.  Tetőfedése  szürke  eternit  pala. Jellegzetesen magyar ízű, arányaiban nagyon megnyerő, finom részletkiképzéssel. Itt kaptak helyet az érsekuradalom hivatalai, a gazdasági levéltár a jószágkormányzó, a főszámvevő és a pénztáros lakása. Az egyházi nagybirtokok államosítása után az épületet némi átalakítással felújították, majd a kalocsai Járási Tanács (1971-től Járási Hivatal) székhelye lett. A kalocsai járás 1984-es megszűnését követően az épületben rövid ideig, az MSZMP székház bővítése alatt, az MSZMP városi bizottsága működött. 1987-ben megkezdték az épület átalakítását szállodává. Az átalakított épületben 1989. máj. 9-én nyílt meg a háromcsillagos Beta Hotel Kalocsa. Az épület falán két tábla található. A bejárattól délre lévő tábla az épület műemlék voltát jelzi, a másik oldalon található Simig Rezső (1833-1908) emléktáblája, aki a Kalocsai Önkéntes Tűzoltóegylet alapító parancsnoka volt.

Részletes leírás letölthető ITT!

logo
Tel.:+36/30-5008498
Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület

LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK

Email