Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek zárdája

Kétemeletes romantikus stílusú épület. 10+A+11+A+ templom+A+3 tengellyel. Az „A” jelű épületrészek rizalitok. Két emeleten oszlopos ikerablakok, az első emeleten gótikus függönyszerű párkányzat. Az épületet fűrészdíszes főpárkány zárja le.

zarda es zardatemplom epuleteA Kunszt József utcai rész az utca teljes hosszában egyemeletes épületként folytatódik, a romantikus homlokzaton 25+15+2 ablaktengellyel. Az emeleti ablakok alatt stukkódíszes választópárkány fut végig. Épült 1858-1860-ban, építtetője Kunszt József érsek (1854-1866) Tervező: Karl Rösner (1804-1869) bécsi építész. Eredeti funkciója: zárda- és iskolaépület. Jelenlegi funkciója: iskola.

A zárdaépület építéstörténete és hasznosítása

Kunszt József érsek (1854-1866) 1856-ban elhatározta egy Kalocsán felállítandó nőnevelő intézet alapítását. Az intézet épületeinek építéséhez 1858-ban kezdtek hozzá. A terveket Karl Rösner (1804-1869) bécsi építész, akadémiai tanár készítette, akinek tervei szerint épült a jezsuita templom is. A mai Asztrik téren és a Kunszt József utcában lévő, nagyjából L alakú, romantikus  stílusú,  eredetileg  egyemeletesnek  készült  épület  Asztrik  téri  szárnya  és  a zárdatemplom  az  intézet  1860-as  megnyitására  elkészült.  (Az  épület  tervei  eredetileg kétemeletes épületre készültek, de az intézet megnyitása idején elegendőnek bizonyult az egy emelet.) Zárdatemplom  (Szent József templom). Az egy hajós romantikus stílusú templom 1858−1859-ben, a zárdával együtt épült. A templom homlokzatán nagyméretű rózsaablak található. A zárda megszűnése óta a templom a belvárosi plébániához tartozik. Szent József tiszteletére szentelték fel. Búcsúnapja márc. 19. (József nap) Fatimai búcsújáróhely. Az intézet vezetését Kunszt érsek a Csehországból hívott iskolanővérekre bízta. A Kalocsára települt  iskolanővérek  létrehozták  a  Miasszonyunkról  nevezett  Kalocsai  Iskolanővérek Társulatát.  Az  iskolanővérek  vezették  a  kalocsai  zárdában  alapított  iskolákat  és  az egyházmegye  számos  településén  felállított  rendházaik  iskoláit  is.  1870  nyarán  kezdték építeni a Kunszt József utcai épületszárnyat, amelyben a tanítónőképző és az internátus kapott helyet.

Részletesleírás letölthető ITT!

logo
Tel.:+36/30-5008498
Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület

LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK

Email