Szabó Ház - Szent István kir. út 21. szám alatti lakóház

Földszintes klasszicista lakóház. Kapu+1+2+2 ablak. Korábban az ablaktengelyek kiosztása 3+1+3 volt, de időközben a hármas osztásokból egyet-egyet befalaztak, de az íves párkány ma is jelöli a befalazott ablakok helyét. Az ablakokat körülívelő és a vállak magasságában futó párkánnyal.

szabo haz szent istvan kiraly ut 21 lakohazÉpült 1820 körül, építtetője, feltehetően, Szabó Ferenc József érsekuradalmi főpénztáros,
vagy az édesapja.
Eredeti funkciója: lakóépület.
Jelenlegi funkciója: takarékpénztár (megszűnt 2012-ben).

Az épület építéstörténete és hasznosítása

A mai Szent István király út 21. sz. alatti ház 1820 körül épült. Az épület az érsekuradalom szolgálatában álló Szabó család tulajdonában volt a 19. században. A család egyik  tagja  Szabó  József  (1822-1894)  geológus, a  modern  magyar  geológia  egyik megalapítója volt. Öccse, Szabó Ferenc (1823-1898) orvos szintén az érsekség szolgálatában állt.  A  család  rokonságban  állt  Klauzál  Gáborral,  az  első  felelős  magyar  kormány földművelés, kereskedelem és iparügyi miniszterével, aki ebben a házban hunyt el.

Emlékét a ház falán emléktábla őrzi, melyet 1996. aug. 3-án avattak fel. Az épületet a 19. század utolsó negyedében a családtól megvásárolta a főkáptalani uradalom szolgálati lakás céljára.  Hosszú  ideig  lakott  a  házban  Simig  Rezső az  uradalom  jószágkormányzója,  a kalocsai  Önkéntes  Tűzoltóegylet  alapító  főparancsnoka.  Innét  származik  a  „Simig  ház” elnevezés. Az egyházi ingatlanok államosítása után bérlakásokat alakítottak ki az épületben. Az épületben 1987. nov. 2-től a Dunapataj és Vidéke Takarékszövetkezet kalocsai fiókja működött 2012 őszéig, amikor a takarékszövetkezet más épületbe költözött. Az épület falán tábla  örökíti  meg  az  itt  elhunyt  Klauzál  Gábor  emlékét,  és  egy  másik  tábla  jelzi  a  ház műemlék jellegét.

Részletes leírás letölthető ITT!

logo
Tel.:+36/30-5008498
Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület

LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK

Email